De allierte får overtaket

Mens Tyskland hadde hatt overtaket og initiativet frem til Battle of Britain i 1941, og også hadde krigslykken på sin side i de første månedene av anslaget på Sovjetunionen, begynte krigen virkelig å snu i 1942. Den mest avgjørende av alle de store slagene det året var nok beleiringen av Stalingrad høsten 1942 og vinteren 1942/43. Slaget om denne strategisk viktige byen på Volga fikk en enorm prestisjemessig betydning for begge parter nettopp fordi den var oppkalt etter Stalin, og Hitler var nærmest besatt av tanken på å erobre byen. Resultatet var at dette ble krigens og kanskje også verdenshistoriens mest brutale og blodigste slag, med noe sånt som 1 – 2 millioner døde og sårede i løpet av det halve året slaget varte. En grusom mangel på hensyn og moral, og en åpenlys likegyldighet, for ikke å si forakt, for sivile, preget slaget. Det var en enorm sovjetisk motoffensiv i den lammestalingradskaya-bitva-01nde vinterkulden som til slutt knuste de tyske styrkene som hadde alt for lange forsyningslinjer vestover.

Samtidig snudde også krigen i Stillehavet, der bruken av hangarskip med jagerfly gjorde at amerikanerne fikk temmet den japanske marinen. Snart begynte en langsommelig øyhopping der amerikanske styrker med stor vanskelighet tok tilbake øyene japanerne hadde erobret, én etter én. Slaget ved Midway sommeren 1942 ble avgjørende, det satte en stopper for japanernes videre planer og kjørte dem på defensiven.

Samtidig hadde også britiske og amerikanske styrker begynt å oppleve fremgang i Afrika. Ved El Alamein i Egypt stoppet de allierte fremrykkingen av tyske styrker under “Ørkenreven” Erwin Rommel, og hindret dermed at Kairo kom under tysk okkupasjon. De allierte gjenvant kontroll over Nord-Afrika, og dette ledet frem mot invasjonen av Italia i 1943.

De mange tilbakeslagene til tross var Tyskland fremdeles en voldsomt sterk krigsmakt på hjemmebane i Europa. Det var ikke før sommeren 1944 at USA, Storbritannia, Canada og andre allierte kunne slå til på det europeiske fastlandet og etablerte en vestlig front i tillegg til den forferdelige slaktingen som foregikk på østfronten.