Om disse sidene

Hei, og velkommen til disse sidene der du finner alt av informasjon om andre verdenskrig, helt fra Hitlers vei til makten til den endelige undergangen i 1945. Enten du er hobbyhistoriker, skoleelev eller simpelthen generelt interessert i historie vil du helt sikkert finne mye av interesse på disse sidene.

Andre verdenskrig er en konflikt som alltid vil ha en prominent plass i historiebøkene, både for de voldsomme slagene som foregikk over store deler av verden, for den enorme mobiliseringen av mennesker og ressurser, og for den ondskapen og samvittighetsløse forakten for menneskeverdet som mange av partene fremviste. I tillegg vil den bli husket for de mange ekstremt interessante personlighetene som preget krigen, fra Churchill og Roosevelt til Hitler og Stalin. Dessuten huskes den selvfølgelig for utviklingen av stadig mer sofistikert våpenteknologi, og da særlig den fryktinngytende atombomben.

Den som skal sette seg inn i andre verdenskrig må imidlertid ha i mente at menneskets historie også i andre tider i veldig stor grad har vært preget av vold og grusomhet. Homo hominis lupus est – mennesket er en ulv mot mennesket – er på en måte en gyldig karakteristikk av menneskets natur og historie. I dag påpeker mange at det tjuende århundre, på tross av alle disse grusomhetene i de to verdenskrigene og forferdelige overgrep av blant andre Mao og Pol Pot, faktisk relativt sett kan ha vært det fredeligste og minst voldelige århundret menneskeheten noen gang har sett. Den forholdsvis fredelige verden vi har levd med siden 1945 kan sånn sett sies å være unntaket, og andre verdenskrig normen, for hva som er typisk menneskelig atferd.